Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
8 september 2024
Agenda
Active

Baanbrekende ‘Rewaterbox’ uit Sint Jansklooster is uitkomst voor derde wereld

Geplaatst op: 4 juni 2024

Renee Rook (r) opent de Rewaterbox langs het Vollenhoverkanaal.

Na meer dan zeven jaar van toewijding en doorzettingsvermogen is de Rewaterbox gepresenteerd door Renée Rook van Rook Pijpleidingbouw en zijn team uit Sint Jansklooster. Deze baanbrekende uitvinding is vermoedelijk de eerste mobiele waterzuiveringsinstallatie ter wereld die volledig zonder chemische reinigingsmiddelen werkt.

De Rewaterbox is ontworpen om oppervlaktewater drinkbaar te maken zonder chemische toevoegingen, wat cruciaal is gezien de milieu-impact van traditionele waterzuiveringsinstallaties. Dit maakt het bijzonder geschikt voor ontwikkelingslanden, waar de behandeling en verwijdering van chemisch afval een uitdaging vormt. In 2016 bundelden Rook Pijpleidingbouw en de stichting ‘Water is Our World’ hun krachten om een mobiele zuiveringsinstallatie te maken.

Gehuisvest in een zeecontainer, reinigt de Rewaterbox vuil water door middel van een geavanceerd proces van 10 stappen. Dit omvat onder andere elektrostatische behandeling, filtratie en desinfectie met UV-licht. Met een capaciteit van 500 liter per uur biedt de Rewaterbox een duurzame oplossing voor afgelegen dorpjes waar toegang tot schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is.

De interesse voor deze innovatie is breed, met interesse uit landen zoals Ethiopië, Uganda en Suriname. Daar moet water nog vaak met tankwagens worden aangeleverd en loost men chemisch afval dat vrijkomt bij het reinigen in rivieren. De stichting ‘Water is Our World’ ondersteunt actief, niet alleen financieel maar ook vanwege het onderhoudsvrije karakter van de Rewaterbox, waarbij slechts driemaal per jaar een filter vervangen hoeft te worden.

Recente laboratoriumtests hebben bevestigd dat het gereinigde water voldoet aan de strenge normen van de Wereldgezondheidsorganisatie en zelfs schoner is dan de Nederlandse normen. Met plannen om het goedgekeurde prototype naar Suriname te sturen, kan de Rewaterbox op den duur gemeenschappen voorzien van betrouwbaar drinkwater, wat een enorme stap voorwaarts betekent in de strijd tegen watertekorten en gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra