Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
8 september 2024
Agenda
Active

Later dit jaar duidelijkheid over definitieve sluiting zwembad Vollenhove

Geplaatst op: 24 juli 2024

Donkere wolken hangen boven het zwembad van Vollenhove. Het college van burgemeester en wethouders ziet geen toekomst meer voor de huidige zwemvoorziening het het stadje. De gemeente moet gaan bezuinigen en wil dat onder andere gaan doen op dit bad.

Ja, zwembaddirecteur Onno Kloosterboer erkent dat het een lastig te exploiteren bad is. Je kan het bad vanwege de vorm niet verhuren aan zwemverenigingen of verhuren voor wedstrijden. Daardoor betaalt de gemeente ongeveer 70 procent van de jaarlijkse kosten. De rest komt uit entreegelden. “Maar het bad heeft al sinds 2001 een grote maatschappelijke betekenis. Wekelijks krijgen 350 kinderen hier zwemles”, zegt Kloosterboer.

Wethouder Bram Harmsma (VVD) van de gemeente Steenwijkerland legt uit waarom sluiting op de loer ligt: “Het zwembad Vollenhove is onderdeel van een breder maatregelenpakket om de financiën op orde te houden. Dat is nodig omdat gemeenten minder geld van het Rijk krijgen.” Daarnaast meent de gemeente dat er binnen enkele jaren groot onderhoud nodig is voor het bad, ook dat zou de financiën niet ten goede komen.

Toch begrijpt ook hij de teleurstelling: “Zo’n besluit neem je ook niet zomaar. Tegelijkertijd hebben we gezegd: we willen dat Vollenhove een zwemvoorziening houdt. Bijvoorbeeld voor het schoolzwemmen. Daarom kijken we naar alternatieve locaties om dit realiseren.” Een mogelijkheid is bijvoorbeeld dat er wordt uitgeweken naar een camping, om daar lessen te gaan verzorgen.

Wat een oplossing zou zijn en of Vollenhove daadwerkelijk haar zwembad verliest, is afhankelijk van de gemeenteraad. Zij stemt tijdens de begrotingsvergadering van 12 november over het definitieve lot van de zwemvoorziening.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra